Pagina „Arhitectura Interbelică a Chișinăului” este o inițiativă dintr-un proiect mai amplu de cercetare al A.O. Salvați Chișinăul în cadrul căruia vom explora și vom promova arhitectura Chișinăului din perioada interbelică.
Anterior am elaborat o hartă a „Arhitecturii Interbelice” în care am inclus deocamdată toate monumentele din registrul local și național din Chișinău. Pe pagină puteți găsi descrieri ale clădirilor istorice incluse pe harta tipărită și online.
Harta și platforma cuprinde clădirile construite în stilurile specifice acelor ani pentru toate orașele din România: stilul arhitectural neoromânesc și modern/art-deco.
- Stilul neoromânesc este un stil arhitectural apărut în spațiul românesc la sfârșitul secolului XIX, fiind răspunsul la căutările unui stil național, întreprinse de arhitecții români. Aceasta reprezenta o sinteză a arhitecturii țărănești cu cea a palatelor brâncovenești și a bisericilor medievale din țările române, la care se adaugă elemente din arhitectura bizantină. Vei observa că monumentele neoromânești au elemente din arhitectura țărănească (motive din lemn sau motivul funiei răsucite, grădinile în fața casei) precum și alte elemente din arhitectura bizantină.
- Arhitectura modernă are un stil în care predomină funcționalismul, fiind foarte popular în anii ‘20 din secolul XX în orașele europene. Clădirile construite în stilul modern au componente geometrizate, linii drepte, acoperișuri plate. În literatura de specialitate locală acest stil are două denumiri – modernism sau modern românesc.
În cadrul proiectului urmează și alte inițiative prin care ne propunem să cercetăm și să promovăm arhitectura interbelică din orașul Chișinău.
De exemplu un tur despre arhitectura interbelică pe care l-am organizat recent.
Până una alta vă îndemnăm să utilizați această platformă pentru orice fel de cercetare a orașului nostru și puteți găsi hărțile în librăriile din Chișinău.
Pe noi ne puteți găsi pe Facebook, Youtube sau Instagram.
Proiectul este finanțat parțial din cadrul Programului de Proiecte Culturale coordonat de Ministerul Culturii din Republica Moldova.