Harta Arhitecturii Interbelice

De câțiva ani promovăm arhitectura interbelică a Chișinăului. Este o perioadă foarte puțin studiată din punct de vedere arhitectural și urbanistic. Dispunem de câteva articole științifice semnate de Tamara Nesterova și Mariana Șlapac în care se prezintă la modul general ce se construia atunci și cum se dezvolta urbanistic orașul. Totuși, nu dispunem de multe informații relevante, de exemplu nu cunoaștem numele tuturor arhitecților care au activat aici, nici câte s-au construit și ce a mai rămas. Este surprinzător că nu cunoaștem promotorii stilului modern sau art-deco la Chișinău, chiar dacă unor arhitecți li se atribuie acest lucru (de exemplu lui Nicolae Mertz, care a proiectat mai mult într-un stil arhitectural popular din acea perioadă – neoromânesc). De aceea am decis să-i dedicăm patrimoniului construit interbelic un proiect de cercetare și mediatizare.

Primul și cel mai important lucru pe care am fi putut să-l facem, a fost să documentăm fotografic și să cartografiem ceea ce mai avem.
Am elaborat două hărți online pe două platforme: Google și ArcGis.

Ceea ce avem pe ArcGis e mai mult un tur virtual și spre deosebire de google maps, aici puteți vedea mai multe poze în rezoluții mai mari și mai multe elemente.
https://arcg.is/1P1run 

Recent am lansat harta noastră tipărită: „Harta arhitecturii interbelice” care nu cuprinde tot fondul construit interbelic pe care-l găsiți în hărțile de mai sus, dar o serie de clădiri reprezentative și un tur prin Chișinău.

Hărțile pot fi găsite în librăriile Cărturești sau Cartego sau ne puteți scrie pe paginile noastre de facebook sau instagram.