Am descoperit Chișinăul interbelic

Într-o duminică frumoasă de septembrie am organizat turul „Descoperim Chișinăul Interbelic”.

Maria Axenti ne-a ghidat și ne-a povestit despre câteva clădiri din hărțile noastre (pe care le găsiți la librăriile Cărturești și Cartego). Nu le-am cuprins pe toate din hărțile noastre, însă am reușit să trezim curiozitatea participanților cu câteva imobile reprezentative.

În premieră am vorbit despre Cinematograful Patria Loteanu și despre faptul că acesta a fost reconstruit în anii 50 după un proiect al arhitectului Ernest Doneaud (vom publica în curând și un video în care vă povestim mai detaliat despre istoria acestei clădiri).

Am ajuns la neoromânescul de pe strada București și Pârclab. Am povestit vizitatorilor de ce acest stil are elemente din arhitectura țărănească.

Am ajuns desigur că și la modernistele de pe aceeași stradă Pârcălab și evident strada Mihai Eminescu.

N-am reușit să intrăm într-una din clădiri, dar promitem să mai organizăm un tur doar pentru aceasta.

Amintim că e o perioadă care din punct de vedere arhitectural și urbanistic este mai puțin cercetată și cunoscută – acestea fiind și motivele pentru care am început toată această „aventură”.

Turul este organizat în cadrul proiectului „Patrimoniul Cultural Construit Interbelic din Chișinău. Cercetare și valorificare” implementat cu suportul Proiectelor Culturale 2023 finanțate de Ministerul Culturii.

Mai multe foto puteți găsi AICI.